Be för att förändra

När vi läser om bönen i Bibeln ser vi att bönen inte är en tom ritual vi gör bara för att göra Gud glad. Nej, Bibeln talar om bönen som ett mäktigt verktyg i kampen mot ondskan och lidandet. Vi ska läsa ett stycke ut Jakobs brev som är skrivet av Jesus bror Jakob.

(Jak 5:13) 13 Får någon av er lida, ska han _be_. Är någon glad, ska han sjunga lovsång. 14 Är någon bland er sjuk, ska han kalla på församlingens äldste, och de ska be över honom och smörja honom med olja i Herrens namn. 15 Trons bön ska bota den sjuke, och Herren ska resa upp honom. Och har han begått synder, ska han få förlåtelse för dem. 16 Bekänn därför era synder för varandra och be för varandra så att ni blir helade. Den rättfärdiges bön har stor kraft och verkan. 17 Elia var en människa med samma natur som vi. Han bad en bön att det inte skulle regna, och då regnade det inte över landet under tre år och sex månader. 18 Sedan bad han igen, och då gav himlen regn och jorden bar sin gröda.

Be alltså mot det som är ont. Be för det som får dig att känna dig illa till mods. Be för det som får dig att gråta. Låtsas inte att allt är frid och fröjd för allt är inte frid och fröjd! Det finns barn som svälter till döds, gamla människor som fryser till döds. Känner du någon som är sjuk? Be!

Jag tror att Gud ordnat det såhär. När du ser något hemskt så är det inte för att du ska plågas av det utan för att du ska be för det och ge det till Gud. Bönen är något mycket allvarligt och ansvarsfullt. Det är att kämpa mot det onda som drabbar världen och hjälpa människor som lider.