Be för att förändras

Att be är inte bara att förändra. Bön är också att förändras. När du ber kommer du i kontakt med Gud. Du kanske tar det för givet, med det är ett oerhört privilegium. Det är Guds nåd att vi har den kontakt med honom som vi har. Vi har genom Jesus fått full tillgång till Gud och hans verklighet.

Ni vet uttrycket "man blir som man umgås". Detta är en biblisk tanke. Guds plan för oss kristna är att vi genom att umgås med Gud ska formas inifrån och formas så att vi liknar Jesus. Detta kallas med ett teologiskt ord för helgelse och detta är superspännande.

(1 Joh 3:1) Se vilken kärlek Fadern har skänkt oss: att vi får kallas Guds barn! Och det är vi också. Världen känner oss inte, eftersom den inte har lärt känna honom. 2 Mina älskade, nu är vi Guds barn, och än är det inte uppenbarat vad vi ska bli. Men vi vet att när han uppenbaras ska vi bli lika honom, för då får vi se honom sådan han är. 3 Och var och en som har det hoppet till honom renar sig, liksom han är ren.

Förstår ni bilden? Ser ni vad Gud vill göra med oss? När vi nu ser på Jesus som är Guds son blir vi lika honom och därför får vi kallas nu Guds barn. När Jesus kommer i sin härlighet kommer vi att förvandlas till något långt bättre, för vi kommer också då att bli sådana som han är.

Redan nu kan vi utsätta oss för Guds verklighet. Redan nu kan vi se på Jesus och bli formade till hans avbild. Redan nu kan vi höra Guds röst och bli formade så att vi talar som honom, lyssnar som honom och lever våra liv som honom. Allt detta finns tillgängligt i och genom bönen. Detta är inget ansvarsfullt och jobbigt. Detta är något lekfullt och förväntansfullt! Vad kommer Gud att visa dig idag? På vilket sätt vill Gud göra dig mer lik honom idag? Som ni ser är bönen inte bara något allvarligt utan också något roligt.

Gud vill umgås med dig. Du behöver inte säga något eller tycka något. Låt honom bara visa sig för dig. Berätta för honom vad du ser. Läs lite i Bibeln och förundras över vem Gud är. Då kommer han att forma dig till att bli lika honom. Detta är inte något krav. Förvandlingen kommer inifrån, inte av att du kämpar och strävar.