Ett hjärta för Gud

Idag ska jag berätta fyra berättelser som ni kan läsa i Bibeln. De handlar om en man som hette David och som levde ca 1000 år f.kr.

David och Goliat

Israel låg på den tiden i krig med ett folk som hette filistéerna. Dessa hade brutit upp mot Israel och Israels kung samlade armén. David hade sju äldre bröder och de tre äldsta blev inkallade. David var hemma och vaktade sin fars får.

En dag skickade hans far honom till fronten med mat till sina bröder och bad David se hur de hade det. När David kom fram skulle arméerna precis ställa upp sig. Då kom det fram en gigantisk filisteisk man som hånade Israels här. David fick veta att han gjort så i över en månad och att ingen vågade utmana honom. Jag ska slå honom, tänkte David och han övertalade kungen att han skulle få utmana krigaren. Till sin hjälp tog David de vapen han använt för att skydda sin fars får mot de vilda djuren, en slunga med stenar.

När David steg fram mot Goliat, för det var så krigaren hette, hånskrattade Goliat och sa: ”Tror du att jag är en hund eftersom du kommer till mig med pinnar? Kom hit så ska jag göra dig till mat åt vilddjuren!” David svarade: ”Du kommer mot mig med svärd och spjut, men jag kommer mot dig i Herrens namn. Han ska låta mig vinna över dig och jag ska hugga huvudet av dig!” David sprang fram mot Goliat och slungade en sten som träffade honom rakt i pannan. Goliat föll mot marken och David sprang fram och högg huvudet av honom med Goliats eget svärd. Därefter jagade Israel tillbaka filistéerna till sitt eget land.

Vad kan vi lära oss av David? David litade på Guds hjälp.

David och Saul

När David föddes hade Israel precis fått sin första kung. Han hette Saul. David blev en man i Sauls armé. David gick i krig tillsammans med Saul och visade sig vara enormt skicklig. Folk tyckte så mycket om David att Saul blev avundsjuk och tänkte att David kanske skulle försöka bli kung istället för honom. Till slut rann det över för Saul och han bestämde sig för att döda David. David flydde ut i ödemarken och Saul jagade honom under flera års tid.

En gång gömde sig David och hans män i en grotta. Sauls armé kom förbi grottan och Saul bad dem pausa för att han ”uträtta sina behov”. Han gick in i grottan som David gömde sig i. ”Nu har du honom”, viska de Davids män, men David vägrade att döda Saul fast att Saul ville döda honom. Saul var ju vald till kung av Gud. Det var inte Davids sak att döda den kung som Gud valt. Istället för att döda Saul skar David av en liten bit av Sauls mantel.

När Saul gått ut ur grottan ropade David på honom och lät honom se mantelbiten. Saul insåg att han att han hade haft helt fel om David. David hade ju haft världens bästa chans att döda honom, men valt att inte göra det. Saul slutade därför förfölja David för en tid.

Vad kan vi lära oss av David? David litade på Guds plan.

David och Batseba

När Saul var död blev David kung efter honom. David var en skicklig kung och han satte verkligen Israel på kartan genom krig och pakter. En gång när Israel var i krig följde dock inte David med. Bibeln berättar inte varför. Han gick istället runt på palatset och när han tittade ut över staden såg han en kvinna som badade. Han blev kåt och kallade till sig henne och låg med henne.

En tid senare visade det sig att hon blivit gravid. Problemet var att hon var gift med en av Davids soldater som var i fält. David kallade hem soldaten och försökte få honom att ligga med sin fru, men han vägrade. Då skickade David ut honom i kriget igen och beordrade att han skulle få den farligaste platsen och att de skulle göra en manöver så att soldaten helt säkert skulle bli dödad. Uria, som soldaten hette, dog mycket riktigt och David tog hans fru Batseba till hustru. Snyggt räddat, David!

Nej! Gud visste vad David gjort och skickade en profet till David som avslöjade hans brott. David insåg hur sjukt det han gjort var och blev helt förtvivlad. Han ångrade sig och bad till Gud om nåd. Det David gjorde fick förödande konsekvenser, men han fick också förlåtelse. Vi kan försöka lura oss själva eller andra, men vi kan inte dölja vår synd från Gud. David gjorde fruktansvärda saker, men han kom alltid tillbaka till Gud.

Vad kan vi lära oss av David? David kom tillbaka till Gud.

David och Gud

David har skrivit stora delar av en bok i Bibeln. Den heter Psaltaren och är full av sångtexter. Genom att läsa Psaltaren kan vi förstå hur Davids relation till Gud såg ut. Vi kan läsa att David ofta var arg både på Gud och på sina fiender. Vi kan läsa att David var rädd och sa det till Gud. Vi kan läsa att David önskade saker av Gud och ångrade saker han själv gjort. Vi kan läsa att David var tacksam och lovsjöng Gud. Vad som gjorde David speciell var att oavsett hur David kände så kom han till Gud. Davids hjärta var vänt till Gud och David längtade efter att alltid vara nära Gud.

Vad kan vi lära oss av David? David längtade efter Gud.

Vad ska vi då säga om David?

Men Gud avsatte honom [Saul] och gjorde David till kung över dem, och han gav honom sitt vittnesbörd: Jag har funnit David, Ishais son, en man efter mitt hjärta. Han ska utföra min vilja i allt. Apg 13:22

Gud kallar alltså David en man efter sitt hjärta. Nu kommer den stora frågan: Kan jag bli en person efter Guds hjärta? Svaret är ja! Gör som David!

  1. Lita på Guds hjälp.
  2. Lita på Guds plan.
  3. Kom tillbaka till Gud.
  4. Längta efter Gud.