Hur ber man?

Ni ska få fyra korta tips och ett längre.

1. Be bordsbön

Kyrkan har i många hundra år bett tideböner som ett sätt att leva i bön genom hela dagen. Ett sätt att ansluta sig till den traditionen är att bestämma sig för att be innan varje måltid. Jag talar nu inte om långa ramsor och välsignelser utan om ett ärligt tack för att du fått mat att äta och konkret bön för dem som inte har mat. Be gärna fritt så att du tänker på vad du säger.

2. Be Fader vår

Vet du inte vad du ska be? Be bönen som Gud själv lärde ut!

Matt 6:9-13 Så ska ni be: Vår Far i himlen, låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden som i himlen. Ge oss i dag vårt dagliga bröd. Och förlåt oss våra skulder, så som vi förlåter dem som står i skuld till oss. Och för oss inte in i frestelse, utan fräls oss från det onda.

Ni känner alla igen bönen Fader Vår. Jag ber ofta den innan jag går och lägger mig. Jag går in på mitt rum och stänger dörren. Där är jag ensam med Gud. Jag sätter mig på knä bredvid min säng. Sedan ber jag så som Jesus själv lärt oss att be. Det är verkligen en hjälp för mig. Jag är ibland så trött att jag nästan inte vet vad jag säger, men jag kan ändå be Fader vår och så lägga min natt i Guds händer.

3. Be tillsammans

Var modig. Ta tillfällena du får. När du haft ett bra samtal med en kompis, fråga om ni inte kan be lite tillsammans innan ni skiljs åt. Det är supergött att avsluta ett samtal med att lägga alla funderingar och problem i Guds händer. Kanske vill han säga något och då får ni tillfälle att dela det direkt.

4. Boka in dig

Detta är ett tips som jag verkligen vill rekommendera. Gå på så många kristna samlingar och grupper du kan. Om du inte själv tar dig tiden att be, lovsjunga och lyssna på undervisning så sök dig till gemenskaper som uttryckligen finns till för detta. Det behöver inte vara superbra eller superkul. Om alternativet är att du sitter och surfar så är det ändå bättre. Sök dig till sammanhang där du får en god eftersmak. Du vill bli uppbyggd och utmanad, inte nedtryckt och ledsen.

5. Skriv till Gud

Det sista tipset jag vill ge er är kanske lite ovanligt, men det har varit en stor hjälp för mig. Tipset är att skriva dagbok. Jag vet att det kan kännas som en grej för lågstadietjejer. Om dagbok låter barnsligt, kalla det för journal eller något annat coolt.

Tanken är denna: Gud lyssnar till alla våra böner och vi tror också att han vill svara på ett konkret och tydligt sätt. Men ofta bli mina böner väldigt lama. Jag kanske ber: "hjälp den och den och alla fattiga som inte har någon mat och tack för allt gott, en massa religiösa termer och så Amen". Då var det klart. Check. Det är inte bra bön. För att faktiskt tänka på vad du ber så kan det därför vara bra att skriva ner dina böner som fullständiga meningar. På så sätt slipper du det meningslösa svamlet och får också ett ställe att gå tillbaka till för att se hur Gud svarat på dina böner.

Gör såhär: Tänk dig att du skriver ett brev till Gud. Och var ärlig! Du vinner inget på att skriva snällt. Han vet vad du tänker. Börja med en hälsning. ”Käre pappa” eller ”Fruktansvärde tyrann”. Precis så ärligt som du upplever. Därefter skriver du vad du just idag vill säga till universums skapare och så avslutar du med ditt namn. ”Din lite ledsne pojke.” Eller hur du nu upplever dig själv just den dagen.

Därefter kommer det spännande. Nu skriver Gud tillbaka. Detta kommer att kännas superfånigt första gångerna du gör det, men efter ett tag kommer du att förundras över vilka svar du får. Gör såhär: Be Gud att leda dina tankar. Sätt sedan pennan mot pappret och skriv vad du tror att Gud skulle ha svarat på ditt brev, med hälsningar och allt. Får du en obehaglig känsla över något du skrivit så sudda ut det.

Ibland kommer du att skriva bra saker som du själv kommit på, men jag vet efter att ha gjort detta i flera år att du efter ett tag i ditt hjärta kommer att kunna urskilja den röst som inte är din egen fantasi utan Guds eget tilltal rakt in i ditt liv. När du ärligt skriver till Gud och sedan hör Guds svar har den personliga bönen nått sin kärna som är gemenskap.