Karaktär

Vad är karaktär? Heinz är en av de stora tillverkarna av ketchup. De har en intressant slogan där de jämför karaktär med kvalitet.

"Quality is to a product what character is to a man."

Hur tillverkar man kvalitetsketchup? Man har bra tomater i den! Det kvittar vilka etiketter man sätter på ketchupen om den inte har ett bra innehåll. Det blir inte bättre kvalitet. Kvaliteten förändras inte ens om man byter flaska. Kvaliteten beror alltså på insidan. Man skulle kunna kalla karaktär för kvaliteten på människans insida. Vi ska höra om en man i Bibeln som när han var ung inte hade så mycket karaktär, men som när han blev äldre var så pålitlig att han fick uppgiften att rädda hela Egypten från en svältkatastrof.

Berättelsen om Josef

Abraham fick en som som hette Isak. Isak fick en son som hette Jakob och Jakob fick tolv söner. Josef var näst yngst och dessutom sin pappas favorit eftersom han var son till pappans favoritfru. Josef var bortskämd och ganska kaxig. Om detta inte räckte så drömde han också profetiska drömmar. Innehållet i drömmarna var att Josef skulle bli kung över sin familj. Fattar ni att hans bröder inte blev glada när han berättade det?

En gång när Josefs bröder vaktade sin pappas får skickade Isak, Josefs pappa, iväg Josef för att se hur de hade det. När han kom fram till bröderna hade de bestämt sig för att det var dags att sätta dit Josef. De tog fast honom och kastade honom i en torrlagd brunn. Några av bröderna stannade kvar vid brunnen och när det kom en karavan med köpmän frågade de om de ville köpa en slav. De sålde Josef som tvingades följa med karavanen till Egypten.

När Josef kom till Egypten blev han såld till en man som hette Potifar och som jobbade för Farao. Nu kommer det häftiga! Josef gav inte upp utan växte i karaktär. Han jobbade bättre och var mer trofast än Potifars alla andra slavar. Potifar satte honom över mer och mer uppgifter. Till slut skötte Josef hela Potifars hus.

Potifar hade dock en fru och hon blev kåt på Josef och sa åt honom att han skulle ligga med henne. Josef nekade men Potifars fru tjatade. "Ligg med mig! Ligg med miiiig!" En gång när Josef var ensam i huset grep hon tag i hans kläder och sa: "Ligg med mig!" Josef slet sig, men manteln blev kvar. När Potifar kom hem sa hans fru att Josef hade försökt våldta henne och att hon skrikit så att han då sprang iväg, men att hon gripit tag i hans mantel. Potifar blev ursinnig och kastade Josef i fängelse.

Josef förlorade allt, men han gav inte upp växte i karaktär. Josef tog hand om de andra fångarna och visade sig vara så pålitlig att fångvaktaren satte honom över de andra fångarna och det som skulle göras i fängelset. Två av faraos tjänare satt i fängelset och de drömde varsin dröm som Gud lät Josef förklara. Drömmarna slog in och Josef bad tjänarna att be Farao om benådning, men den ene blev avrättad och den andre glömde.

Många år senare hade Farao en dröm som ingen av hans drömtydare kunde förklara. Då kom tjänaren ihåg Josef! Gud lät Josef tyda drömmen som var en varning om att en stor svältkatastrof skulle drabba landet efter sju år. Farao var imponerad över Josefs förmåga och gav honom i uppdrag att förbereda ett gigantiskt lager av mat så att landet inte skulle svälta ihjäl. Josef blev Egyptens näst mäktigaste person och gjorde så att inte bara Egypten utan också hans pappa och bröder med familjer överlevde torkan.

Vad kan vi lära oss av Josef?