Detta är boken om Lage. Scrolla ner för att komma till nästa sida.

En dag vaknar molnet Lage på fel sida. Han muttrar och suckar. Allting är tungt och trist. Hans vän Claudia tar honom på utflykt till monkanten för att få honom på bättre humör. Hon ville visa honom den vackra soluppgången, men just som solen bryter fram blir Lage alldeles blöt och börjar falla snabbt mot marken.

Lage faller snabbt mot marken. Här är allting lika grått som han var för bara en liten stund sedan. Några av barnen rusar mot ett gult hus och några gubbar gömmer sig i en busskur. "Konstigt" tänker Lage "människor brukar ju inte vara rädda för lite vatten, men nu springer alla och gömmer sig".

Mer än så hinner Lage inte tänka förrän han brakar rakt ner i trottoaren. "Aaaj!" kvider han. "Hade jag haft några ben så hade nog alla varit brutna vid det här laget" Hela han ligger nämligen utspridd på marken i en spretig pöl.

Plötsligt stampar någon hårt på Lage. Det är ett av barnen som sprang mot det gula huset. Hon gömde sig inte alls utan skulle bara hämta sina regnkläder och gummistövlar för att kunna leka i regnet. "Jag måste hitta en bättre plats att ligga på" tänker Lage. Han får syn på en brunn och rinner snabbt ner i den.

I brunnens öppning träffar Lage sin bror Dag. "God dag!" hälsar Lage "Ska vi tävla?" Det vill Dag gärna. De rinner snabbt genom dagvattensystemet. Lage vet hur man ska göra för att åka snabbt, så han kommer före. När Lage ser slutet på röret tar Dag en annan väg. "Hejdå!" ropar Lage "Vi ses snart!"

Det stora röret slutar i en liten bäck. Där träffar Lage en annan bekant. Det är ankan Rosa. "Så bra att du kom!" utbrister Rosa när hon får syn på Lage. "Kan du hjälpa mig?" Rosa hade nämligen fastnat med foten i en plastpåse som någon slängt. Lage hjälper henne att få av den och sköljer sedan upp påsen på stranden. "Varför slänger människorna sitt skräp i naturen?" undrar Lage.

Bäcken får sälskap av andra små vattendrag och blir snart en riktig flod som flyter genom staden. Solen har gått ner och Lage ser genom fönstren hur människorna gör sig redo för att sova. "Vad mycket människorna använder vattnet till" tänker Lage. "De tvättar, duschar, borstar tänderna, dricker..." Längre än så kommer han inte innan han själv somnar.

Lage vaknar med ett ryck! Det har blivit morgon och han är framme vid havet. Här är vattnet fullt av liv. Fiskar, hajar, valar och fåglar. Lage leker runt i vattnet. Det roligaste är att leka haj och "äta upp" de mindre fiskarna genom att simma rakt genom stimmet.

På eftermiddagen skiner solen. Lage har haft en bra dag. Han har fått många nya vänner. Valen Valle vill visa honom något och de simmar upp till ytan. "Titta på mitt sprut" säger Valle "Det blir precis som ett moln", men Lage hinner knappt se förrän han själv förvandlas till ett vitt moln och börjar sväva upp mot himlen.

Snart är han uppe vid de andra molnen och stöter genast på Claudia som ger honom en varm kram. "Jag har saknat dig" säger hon. Solen håller precis på att gå ner och himlen blir alldeles rosa. "Så rent och vackert det är här" tänker Lage och börjar berätta för Claudia om sitt äventyr nere på jorden.